Nabídnout nemovitost online Nabídnout nemovitost online

Reálné rozdělení nemovitosti

Spoluvlastnictví nemovitosti

Máte svůj dům nebo byt ve spoluvlastnictví s další osobou a uvažujete o jeho rozdělení? V některých případech je to možné, přečtěte si více.


Rozdělení nemovitosti ve spoluvlastnictví 

Jednou z možností, jak vypořádat spoluvlastnictví nemovitosti, je její reálné rozdělení. Není to ale úplně jednoduché. Musí totiž vzniknout samostatné věci, které jsou v souladu se stavebními předpisy. O tom rozhoduje soud.

Co všechno soud prověřuje?

  • Nejdříve zkoumá, jestli je tento způsob vypořádání “dobře možný”, a to nejen technicky, ale i funkčně a účelně.
  • Dále jestli bude možné věc i nadále užívat ke stejnému účelu a jestli se nesníží její hodnota. Například pokud by se nemovitost rozdělila na mnoho malých částí, které by nebylo možné účelně ani hospodářsky využívat.
  • Důležité jsou také náklady na rozdělení, které nesmí být příliš vysoké vzhledem k hodnotě rozdělované věci. Celou situaci navíc komplikuje podmínka, že dělení je možné pouze vertikální.

 

Kombinované vypořádání

V případě, že se stavbu nepodaří rozdělit na samostatné věci se stejnou hodnotou, je možné užít tzv. kombinovaného vypořádání. To znamená, že je nepoměr mezi nově vzniklými věcmi nahrazený finanční náhradou dle ceny obvyklé v konkrétním místě.

Jak rozdělit pozemek

Na rozdíl od domů a jiných budov je rozdělení především nezastavěných pozemků jednodušší a v praxi k němu dochází častěji. Soud však stejně jako u jiných nemovitostí prověřuje všechny uvedené podmínky. 

Důležitou roli hraje rozloha, plocha i tvar pozemku. Soud nepovolí rozdělení na takové pozemky, které by nebylo možné užívat kvůli nevhodné velikosti či tvaru. Dalším hlediskem je pak přístup k rozděleným pozemkům, ať už přímo na komunikaci nebo po cizím pozemku. 

U lesních a zemědělských pozemků soud hodnotí jejich další hospodářské využití. Jde zejména o to, jestli by byly splněny požadavky na minimální rozlohu. 

Nejde vaše nemovitost rozdělit? Pomůžeme vám

Buď ji od vás odkoupíme, nebo navrhneme jiné výhodné řešení.

Zjistit více

Další možností je výkup podílu nemovitosti realitní kanceláří. 


Štítky

Prodej spoluvlastnického podílu nemovitosti

Prodej spoluvlastnického podílu nemovitosti

Spoluvlastnictví nemovitosti

Prodat spoluvlastnický podíl na nemovitosti není úplně jednoduché. Málokdo chce koupit jen část domu nebo bytu a když už se podaří kupce najít, může celou situaci zkomplikovat spoluvlastník. Jaké jsou možnosti?

Přečíst článek