Nabídnout nemovitost online Nabídnout nemovitost online

Prodej spoluvlastnického podílu nemovitosti

Spoluvlastnictví nemovitosti

Prodat spoluvlastnický podíl na nemovitosti není úplně jednoduché. Málokdo chce koupit jen část domu nebo bytu a když už se podaří kupce najít, může celou situaci zkomplikovat spoluvlastník. Jaké jsou možnosti?


Prodej celé nemovitosti

Nejvýhodnější variantou je, když se všichni spoluvlastníci shodnou na prodeji nemovitosti. Je to nejsnazší řešení, jak vypořádat spoluvlastnický podíl.

Prodej podílu spoluvlastníkům

Můžete nabídnout svůj podíl ostatním spoluvlastníkům. Pokud budou souhlasit a domluvíte se na ceně, která bude přijatelná pro všechny strany, uzavřete kupní smlouvu na prodej spoluvlastnického podílu a máte po starostech.

Odkup podílu od spoluvlastníků

V případě, že o nemovitost ve spoluvlastnictví stojíte, nabídněte spoluvlastníkům, že od nich jejich podíly odkoupíte. Pokud budou souhlasit a shodnete se na ceně, není co řešit.

Prodej podílu třetí osobě

V případě, že se s ostatními spoluvlastníky nedomluvíte, můžete nabídnout svůj podíl třetí osobě. Počítejte však s tím, že za svůj podíl nezískáte tolik, kolik si představujete. Jestli vlastníte polovinu nemovitosti, s nejvyšší pravděpodobností nezískáte polovinu její tržní ceny. Dále je obtížné najít kupce. Stále je to jen podíl a nikoli celá nemovitost, kterou obvykle kupující preferují. A když už ho najdete, musíte v určitých případech s nabídkou na odkoupení oslovit nejdříve spoluvlastníky. Předkupní právo bylo ve stávající podobě od 1. července 2020 zrušeno. V současné době platí pouze několik výjimek. 

Výkup podílu nemovitosti

Pokud se spoluvlastníky nenajdete společnou řeč a nechcete se zabývat hledáním kupce, můžete využít nabídky realitních kanceláří, kterou je výkup podílu na nemovitosti. Výhodou je, že k tomu nepotřebujete souhlas spoluvlastníka nemovitosti.

Jak ocenit podíl na nemovitosti

Abyste zjistili cenu svého podílu, můžete si nechat vypracovat znalecký posudek. Ale jak jsme už zmiňovali, u spoluvlastnického podílu se při stanovení obvyklé ceny zohledňuje to, že je na rozdíl od celé nemovitosti hůře obchodovatelný. Zkrátka jeho prodej není tak snadný, jako kdybyste prodávali celý dům nebo byt.

Někdy je potíž, aby se domluvili dva majitelé nemovitosti, natož pak, když je jich více. Zkuste se spoluvlastníky probrat všechny varianty. Je možné, že od vás podíl nakonec odkoupí, přestože to v minulosti odmítli. Také však mohou celou věc protahovat a komplikovat. Potom je právě výkup vhodným řešením, jak prodat polovinu nemovitosti nebo jinou část. 

Potřebujete rychle a za dobrou cenu prodat svůj podíl?

Obraťte se na nás. O všechno se postaráme, o komunikaci se spoluvlastníky i s úřady. Právní a realitní servis máte u nás zdarma.

Získat cenovou nabídku


Štítky

Nevýhody spoluvlastnictví nemovitosti

Nevýhody spoluvlastnictví nemovitosti

Spoluvlastnictví nemovitosti

Nemovitost ve společném vlastnictví s sebou často přináší mnoho problémů. Zejména, když se její spoluvlastníci nedokáží společně domluvit. Co představuje největší potíže?

Přečíst článek