Nabídnout nemovitost online Nabídnout nemovitost online

Jak prodat spoluvlastnický podíl na nemovitosti z dědictví

Spoluvlastnictví nemovitosti

Zdědili jste podíl na domu, bytu nebo pozemku a nemůžete se s dalšími spoluvlastníky domluvit na prodeji? Přečtěte si, jaké máte možnosti.


Obvyklá řešení spoluvlastnických podílů u zděděné nemovitosti

V ideálním případě se se spoluvlastníky domluvíte a budete celou záležitost řešit společně. V úvahu připadají tři varianty:

  • Prodáte nemovitost jako celek.
  • Spoluvlastník váš podíl odkoupí.
  • Vy odkoupíte podíl nebo podíly od spoluvlastníků a celou nemovitost můžete následně prodat.

Bohužel často dochází k situacím, kdy dohoda není možná. Někdy se stává, že si jeden ze sourozenců chce dům nebo byt ponechat, ale nemá dostatek financí, aby zbývající podíl nebo podíly odkoupil.

Prodej samostatného podílu

Pokud nechcete spor o zrušení spoluvlastnictví řešit soudní cestou, nezbývá vám nic jiného, než se pokusit prodat svůj podíl samostatně. A to nemusí být zrovna jednoduché.

Hledání kupce, který by byl ochotný koupit jen polovinu nebo dokonce třetinu nemovitosti, je složitější, než kdybyste ji prodávali celou.

A když už zájemce najdete, budete se muset smířit s tím, že za svůj podíl nezískáte tolik, kolik čekáte. Pokud je tržní hodnota nemovitosti 4 000 000 Kč a vy vlastníte jednu polovinu, s nejvyšší pravděpodobností nezískáte 2 000 000 Kč, ale částku výrazně nižší.

Jestli si chcete ušetřit čas a starosti, můžete svůj podíl nabídnout do výkupu.

Chcete rychle a výhodně prodat svůj podíl? 

Obraťte se na nás. Vše zařídíme. Od komunikace se spoluvlastníky po jednání s úřady. Právní a realitní servis zdarma.

Získat cenovou nabídku

Zrušení předkupního práva a dědictví nemovitosti

Dobrá zpráva je, že předkupní právo, které často komplikovalo prodej nemovitostí, je od 1. července 2020 zrušeno. Zůstaly jen dvě výjimky. Jedna z nich se vztahuje právě na vznik podílu v rámci dědictví.

Pro vznik předkupního práva je však rozhodující, jak spoluvlastnictví vzniklo. Pokud do dědictví vstupuje již existující spoluvlastnický podíl, který zdědíte, tak se na něj předkupní právo nevztahuje, protože spoluvlastnictví bylo založeno už dříve v minulosti.

V případě, že v rámci dědického řízení došlo ke vzniku spoluvlastnictví a tento nově vzniklý podíl chcete prodat, musíte ho nejdřív nabídnout spoluvlastníkům. Tuto povinnost však máte pouze půl roku.

Jestli na prodej nespěcháte, počkejte 6 měsíců, kdy vám povinnost oslovit spoluvlastníky odpadne. Pak můžete svůj podíl prodat nebo nechat odkoupit realitní kanceláří.


Štítky

Co je spoluvlastnictví nemovitosti

Co je spoluvlastnictví nemovitosti

Spoluvlastnictví nemovitosti

Jeden dům, byt nebo pozemek může mít více majitelů. Rozlišuje se několik typů podílového a bezpodílového spoluvlastnictví.

Přečíst článek