Nabídnout nemovitost online Nabídnout nemovitost online

Zrušení spoluvlastnictví

Spoluvlastnictví nemovitosti

Vlastníte nemovitost spolu s někým dalším a nevyhovuje vám to? Zajímalo by vás, jak postupovat, když chcete tento druh vlastnictví zrušit?


Spoluvlastnictví je spojené s různými komplikacemi. Funguje tak, že každý ze spoluvlastníků má právo k celé věci. Toto právo je však omezeno stejným právem dalších spoluvlastníků. A s tím bývá často spojena řada neshod a konfliktů.

Navíc konkrétně spoluvlastnictví nemovitosti nemusí být pro všechny strany stejně výhodné. Ať už se jedná o jakékoli důvody, tento majetkový vztah může kterýkoli ze spoluvlastníků bezdůvodně ukončit a rozhodnout se pro zrušení podílového spoluvlastnictví.

Zrušení spoluvlastnictví NOZ

Podíváme se, jaké jsou možnosti z pohledu zákona.

Oddělení ze spoluvlastnictví

„Nikdo nemůže být nucen ve spoluvlastnictví setrvat. Každý ze spoluvlastníků může kdykoli žádat o své oddělení ze spoluvlastnictví.” (§ 1140 NOZ)

Občanský zákoník dále uvádí, že kromě oddělení ze spoluvlastnictví, může spoluvlastník požádat o zrušení spoluvlastnictví jako celku. Nesmí to však být v nevhodnou dobu nebo k újmě jiného spoluvlastníka. Zrušení spoluvlastnictví je podle zákona možné pouze dvěma způsoby: dohodou nebo rozhodnutím soudu. 

Dohoda o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví

V ideálním případě se ukončení podílového spoluvlastnictví provádí dohodou o zrušení spoluvlastnictví. Pak následuje vypořádání. V případě, že dohoda není možná, se podává návrh k soudu, který rozhoduje. Další možností je řešit spor mimosoudně, například prostřednictvím mediátora. Pokud nastane situace, že žádný z vlastníků majetek nechce, dojde k jeho rozprodání a následnému rozdělení zisku mezi vlastníky.

Vypořádání spoluvlastnického podílu soudní cestou

Pokud se vám dohoda se spoluvlastníky ani prodej třetí osobě nepodaří, zbývá poslední možnost a tou je zrušení spoluvlastnictví soudem. Ten pak rozhoduje o vypořádání spoluvlastnického podílu, přičemž existují tři možnosti, jak to uskutečnit.

  1. Rozdělení společné věci – pokud je to možné, přečtěte si, jaký je postup konkrétně u rozdělení nemovitosti.
  2. Přikázání společné věci za přiměřenou náhradu – soud může za úhradu podíl přikázat jednomu nebo více spoluvlastníkům. Musí však o něj mít zájem a zároveň dostatečné finanční prostředky.
  3. Dražba nemovitosti – veřejná dražba je poslední variantou, když není možné nemovitost rozdělit ani přikázat některému spoluvlastníkovi.

Chcete prodat svůj podíl?

Obraťte se na nás, o všechno se postaráme. Právní a realitní servis máte zdarma.

Zjistit více


Štítky

Prodej spoluvlastnického podílu nemovitosti

Prodej spoluvlastnického podílu nemovitosti

Spoluvlastnictví nemovitosti

Prodat spoluvlastnický podíl na nemovitosti není úplně jednoduché. Málokdo chce koupit jen část domu nebo bytu a když už se podaří kupce najít, může celou situaci zkomplikovat spoluvlastník. Jaké jsou možnosti?

Přečíst článek