Nabídnout nemovitost online Nabídnout nemovitost online

Nevýhody spoluvlastnictví nemovitosti

Spoluvlastnictví nemovitosti

Nemovitost ve společném vlastnictví s sebou často přináší mnoho problémů. Zejména, když se její spoluvlastníci nedokáží společně domluvit. Co představuje největší potíže?


Komplikovaná správa nemovitosti

Na jednu stranu je výhodné, že údržba nemovitosti i finanční náklady připadají na více lidí. Potíže však mohou nastat, pokud ji některý ze spolumajitelů chce nějakým způsobem renovovat. Typickým příkladem je výměna oken nebo zateplení fasády. Alespoň dvoutřetinová většina spoluvlastníků se musí domluvit na podstatných úpravách a změnách, což není vždy jednoduché.

Každý ze spoluvlastníků má právo k celé věci

Přestože každý ze spoluvlastníků vlastní svůj podíl, nejedná se o prostorové vymezení. Jednotlivé podíly mohou, ale také nemusí být nutně stejné. Jejich velikost určuje práva a povinnosti spoluvlastníka. 

Domem ve spoluvlastnictví nejde ručit při hypotéce

Hypotéka na spoluvlastnický podíl bohužel není možná. Banky ho neakceptují jako dostatečnou zástavu. Ručit je pak možné jinou nemovitostí.

Exekuce movitých věcí

Pokud je na některého ze spoluvlastníků uvalena exekuce, exekutor může zabavit také movité věci, které se v domě nacházejí bez ohledu na to, kdo je vlastní. Abyste o ně nepřišli úplně, musíte prokázat, že opravdu patří vám. Uschovávejte si faktury, účtenky nebo jiné doklady, které jsou vystavené na vaše jméno. Tato informace se týká rodinných domů, ne domů s jednotlivými byty.

Pokud máte nemovitost ve spoluvlastnictví a už vám to nevyhovuje, můžete požádat o rozdělení nemovitosti. Bohužel to ale pokaždé není možné. Rozhoduje o tom soud, který prověřuje, jestli by skutečně vznikly samostatné věci. 

Nechcete už ve spoluvlastnictví setrvávat?

Obraťte se na nás. Váš podíl odkoupíme a o všechno se postaráme. Získáte maximum tržní ceny.

Získat cenovou nabídku


Štítky

Zrušení spoluvlastnictví

Zrušení spoluvlastnictví

Spoluvlastnictví nemovitosti

Vlastníte nemovitost spolu s někým dalším a nevyhovuje vám to? Zajímalo by vás, jak postupovat, když chcete tento druh vlastnictví zrušit?

Přečíst článek