Nabídnout nemovitost online Nabídnout nemovitost online

Jak na prodej nemovitosti v exekuci

Zadlužené nemovitosti: exekuce

Máte velké dluhy, které nezvládáte splácet a hrozí vám exekuce? Nebo už dokonce byla zahájena? Poradíme vám, jak v obou případech postupovat.


Prodej nemovitosti před exekucí

Nečekejte, až se vaši věřitelé obrátí na exekutora, který od příslušného soudu získá pověření a nařízení exekuce. Sice je tu možnost dohody na splácení dluhu, ale pokud to nebudete zvládat, riskujete, že na exekuci nemovitosti nakonec dojde. Zatím to máte pořád ještě plně ve svých rukou, tak se do toho pusťte a prodejte svůj dům nebo byt sami. A jestli si nevíte rady, obraťte se na nás, rádi vám se vším pomůžeme.

Jak prodat nemovitost v exekuci

Není pozdě ani v případě, že soudní exekutor již exekuční příkaz k prodeji nemovitosti vydal. Tato listina slouží k zajištění nemovitosti a informace o jejím vystavení odchází na příslušný katastr nemovitostí, který ji zaeviduje do listu vlastnictví. Případní zájemci se tedy o této skutečnosti dozví, ale pořád není nic ztraceno.

Prodat sami můžete až do zahájení dražby

I když už bylo exekuční řízení zahájeno, stále ještě můžete svůj dům nebo byt prodat, a to až do zahájení dražby. Na tu opravdu nečekejte. V dražbě začíná vyvolávací cena většinou jen na 2/3 odhadní ceny. Takže prodat vlastní cestou, dokud to jde, je pro vás jednoznačně výhodnější.

Přímý prodej nemovitosti v exekuci mimo dražbu –⁠ postup

  1. Snažte se sehnat kupce nebo se obraťte na realitní kancelář.
  2. Když se vám to podaří, kontaktujte exekutora a informujte ho o situaci.
  3. Kupující uhradí celou částku ze svých zdrojů nebo si vyřídí tzv. předhypoteční úvěr.
  4. Poté, co exekutor získá peníze za prodej, ukončí exekuci.

Chcete rychle prodat nemovitost v exekuci a získat co nejvíc?

Všechno zařídíme. Domluvíme se na postupu s exekutorem. Právní a realitní servis máte s námi zdarma. 

Získat cenovou nabídku

Úskalí prodeje nemovitostí v exekuci

Prodej nemovitosti, na kterou byla uvalena exekuce, s sebou přináší několik komplikací, ale nemusíte se obávat, dají se zvládnout, jen je dobré o nich vědět a připravit se na ně.

Počítejte s prodejem mírně pod cenou

Koupě nemovitosti s exekucí je ve srovnání s nezatíženou nemovitostí administrativně náročnější. Kupující bude pravděpodobně požadovat, aby to bylo zohledněno v kupní ceně. Nemusí však jít o závratné snížení ceny. Poskytnout určitou slevu se vám pořád vyplatí, než kdyby došlo k prodeji v nedobrovolné dražbě.

Nemůžete podepsat kupní smlouvu

S majetkem, na který byl vydán exekuční příkaz, nemáte právo nijak nakládat. Řešením je, že se obrátíte na specializovanou společnost, která prodej zprostředkuje. Jde o to, že nejdříve musí být exekuce uhrazena a teprve poté, co ji exekutor ukončí, je možné podepsat kupní smlouvu. 

Před vyplacením exekuce musíte prokázat svou situaci

Aby se podařilo celou záležitost úspěšně dotáhnout do konce a exekuce byla vyplacena, musíte doložit několik potvrzení. Konkrétně od příslušného exekučního soudu, jestli proti vám nejsou zahájena další exekuční řízení, dále od finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny.


Štítky

Jak oddlužit nemovitost

Jak oddlužit nemovitost

Exekuce a insolvence

Máte dluhy a vlastníte nemovitost, kterou byste mohli prodat? Nebo ji prodat nechcete a nevíte si rady co dělat, abyste o ni nepřišli? Poradíme vám, jak na to.

Přečíst článek