Nabídnout nemovitost online Nabídnout nemovitost online

Jak oddlužit nemovitost

Zadlužené nemovitosti: exekuce

Máte dluhy a vlastníte nemovitost, kterou byste mohli prodat? Nebo ji prodat nechcete a nevíte si rady co dělat, abyste o ni nepřišli? Poradíme vám, jak na to.


Oddlužení nemovitosti krok za krokem

Připravili jsme pro vás přehledný postup, ať víte co a jak.

Na nic nečekejte

Nejdůležitější je řešit celou situaci včas. Nečekejte, až vám bude hrozit exekuce, i když ani v té nemusí být nic ztraceno, ale je to dražší o náklady exekuce. Ale čím dřív začnete jednat, tím víc peněz získáte a vyhnete se zbytečným komplikacím.

Nemovitosti v nedobrovolné dražbě se totiž často podávají pod cenou. Pokud už se nemovitost nedá zachránit, je pro vás vždy výhodnější, když si ji prodáte sami.

Zjistěte si, jaké všechny dluhy máte

Ze všeho nejdřív si udělejte přehled o všech svých závazcích. Ale opravdu o všech, ať víte, na čem jste. Právě celková výše dlužné částky hraje důležitou roli v tom, jaké řešení pro vás bude nejlepší.

Kromě úvěrů a půjček nezapomeňte na případné nedoplatky na daních nebo na zdravotním pojištění. Zkuste si to projít podle našeho podrobného průvodce, kde zjistit dluhy na nemovitosti.

Nechte si svou nemovitost ocenit

Je dobré znát aktuální cenu nemovitosti. A to i přesto, že máte doma jen pár let starý odhad. Ceny nemovitostí stále rostou a možná byste byli překvapení, jakou hodnotu má váš dům nebo byt dnes.

Když budete vědět, jak si vaše nemovitost stojí, lépe vyhodnotíte, kterou cestu zvolit a nestane se, že proděláte. Rádi pro vás zdarma vaši nemovitost oceníme.

Jaké máte možnosti oddlužení nemovitosti

Způsobů, jak si zachránit bydlení nebo alespoň získat víc peněz z prodeje nemovitosti je více. Vždy záleží na různých okolnostech, níže si je rozebereme.

Hypotéka a refinancování

Jestli na své nemovitosti zatím nemáte hypotéku, můžete o ni požádat a z poskytnutého úvěru uhradit všechny dluhy. Pokud už hypotéku máte, můžete si vzít novou a s ní zaplatit tu stávající a ostatní dluhy. Je pravděpodobné, že hodnota vaší nemovitosti stoupla a máte možnost získat vyšší úvěr.

Problém nastává, jestli máte záznam v registru dlužníků. V tomto případě vám pravděpodobně žádná banka nepůjčí. Zkuste požádat někoho z rodiny, zda by neuzavřel hypoteční smlouvu na sebe. Nikoho takového nemáte? Nevadí, ve hře jsou ještě další varianty.

Řešením pak může být obrátit se na nebankovní společnost, která poskytuje úvěry i rizikovým klientům. Nezajímá je ani tak bonita zákazníka jako hodnota nemovitosti. Počítejte však s vyšším úrokem, který se pohybuje kolem 8-10 %.

Berte to ale jen jako dočasné řešení, než se vaše situace vyřeší. Po dvou letech se vám záznam vymaže a vy můžete požádat o standardní hypotéku, kterou dluh u nebankovní společnosti uhradíte.

Pečlivě se seznamte se všemi podmínkami, především se zajímejte o to, jestli můžete úvěr kdykoli a ideálně bezplatně zaplatit a převést ke zvolené bance.

Prodej někomu blízkému z rodiny nebo přátel

Pokud máte ve svém okolí někoho, komu důvěřujete a kdo by byl ochotný na tento obchod přistoupit, pak máte vyhráno. Vše je o vzájemné dohodě. V ideálním případě vás nechá v nemovitosti dál bydlet.

Také se můžete domluvit, že až se vaše situace zlepší (například splníte podmínky pro získání standardní hypotéky), prodá vám ji zpět.

Standardní prodej

Jestli žádnou z předchozích možností nemůžete nebo nechcete využít, pak svou nemovitost prodejte. Ale pozor, není prodej jako prodej, zjistěte si všechny varianty, ať prodáte výhodně a za maximální možnou částku.

Neváhejte se na nás obrátit, váš byt nebo dům rádi odkoupíme nebo vám navrhneme jiné výhodné řešení.

Ze získaných peněz pak zaplatíte všechny dluhy, v lepším případě vám ještě něco zůstane, a hlavně budete začínat s čistým štítem.

Prodej s možností pronájmu

V případě, že vám nezbývá nic jiného než prodat, ale nechcete si hledat nové bydlení a stěhovat se, využijte nabídku některé ze společností, která vám umožní v nemovitosti zůstat v pronájmu. I my pro vás takové řešení máme.

Musíte prodat dům nebo byt a nemáte, kam jít?

Odkoupíme vaši nemovitost a pronajmeme vám ji. Zbavíte se dluhů a nemusíte se stěhovat. O všechno se postaráme, realitní a právní servis máte zdarma.

Zjistit více

Zpětný leasing nemovitosti

Funguje to tak, že zvolená společnost od vás nemovitost odkoupí, čímž získáte částku na úhradu dluhů. Následně vám ji prodá zpátky formou leasingu. Ve svém domě nebo bytě bydlíte dál a platíte pravidelné splátky.

Přesné podmínky jsou specifikovány ve smlouvě, kterou si před podpisem pozorně prostudujte, aby vás později nepřekvapil nějaký háček.

Pozor na oddlužení prodejem nemovitosti v insolvenci

Nespoléhejte se na to, že když vstoupíte do insolvenčního řízení, nemovitost vám zůstane. Přestože vám může být část dluhů odpuštěna, ve většině případů dochází k tomu, že se nemovitost prodá, aby byly zaplaceny dluhy věřitelům.


Štítky

Jak na prodej nemovitosti v exekuci

Jak na prodej nemovitosti v exekuci

Exekuce a insolvence

Máte velké dluhy, které nezvládáte splácet a hrozí vám exekuce? Nebo už dokonce byla zahájena? Poradíme vám, jak v obou případech postupovat.

Přečíst článek