Nabídnout nemovitost online Nabídnout nemovitost online

Prodej nemovitosti se zástavním právem

Zadlužené nemovitosti: exekuce

Řešíte složitou situaci a potřebujete prodat dům nebo byt, na který máte hypotéku, a je tak zatížený zástavním právem? Možné to je. Jen je potřeba všechno správně naplánovat.


Jak na prodej zastavené nemovitosti

V případě, že jste svůj dům nebo byt financovali hypotečním nebo nebankovním úvěrem a použili jste ho jako zástavu, je na něm evidované zástavní právo smluvní ve prospěch věřitele.

Kontaktujete banku

Pokud uvažujete o prodeji, je nutné banku (nebo jiného věřitele) informovat. Ta vám vyčíslí zůstatek úvěru a také případnou sankci za předčasné splacení. Nově hraje roli důvod prodeje, například rozvod může mít vliv na její snížení.

Uzavřete kupní smlouvu

Splacení úvěru se pak řeší v rámci prodejní smlouvy. Nejdříve se uzavírá kupní smlouva na nemovitost se zástavním právem. Úvěr je zaplacen z kupní ceny, kterou hradí kupující.

Podáte návrh na vklad do katastru

Banka vám vystaví potvrzení o zániku zástavního práva, které je potřeba k zahájení vkladového řízení na místně příslušném katastrálním úřadu. Do 30 dnů dojde k výmazu zástavního práva v katastru nemovitostí.

Důležité je celý proces správně naplánovat. Správně nastavit lhůty pro zaplacení kupní ceny, splacení hypotéky a předání nemovitosti.

Potřebujete rychle prodat dům, byt nebo pozemek se zástavním právem?

Kontaktujte nás, specializujeme se na výkup zadlužených nemovitostí. Všechno zařídíme. Právní a realitní servis máte zdarma.  

Zjistit více

 


Štítky

Zástavní právo smluvní k nemovitosti

Zástavní právo smluvní k nemovitosti

Exekuce a insolvence

Zástavní právo bývá u nemovitostí bývá obvykle zřizované za účelem zajištění úvěru. Jaké jsou podmínky jeho zřízení a jakou nemovitost je možné zastavit?

Přečíst článek